Kako odabrati odgovarajuće pomagalo?

Postoje jednodijelni sustavi kod kojih podložna pločica i vrećica čine jednu cjelinu te dvodijelni sustavi, gdje se vrećica i podložna pločica mogu odvojiti jedna od druge. 

Također, razlikujemo zatvorene vrećice i vrećice koje se mogu prazniti. Sva moderna pomagala izuzetno su lagana, nepropusna i ugodna za kožu.

Jednodijelni ili dvodijelni sustav?

Prilikom odabira pomagala treba uzeti u obzir način života. Ako puno sjedite ili se često sagibate (radovi u vrtu), prikladnije je odabrati jednodijelno pomagalo jer je savitljivije i mekše od dvodijelnog pomagala s prstenom, odnosno manje ometa slobodno kretanje. Ukoliko vam je važno koliko prianja uz tijelo i da se dobro prikriva, također predlažemo jednodijelni sustav. U slučaju da je koža osjetljiva, savjetujemo dvodijelni sustav jer je podložnu pločicu dovoljno mijenjati nakon 3 dana. Međutim, svakodnevnom zamjenom jednodijelnog pomagala omogućuje se češće čišćenje i prozračivanje kože.

Zatvorena vrećica ili vrećica koja se može prazniti?

U slučaju kolostome izmet je krući, oblikovan i obično se prazni jednom ili dva puta dnevno, stoga se za te slučajeve najčešće preporučuje zatvorena vrećica, koju nositelj stome ujutro, odnosno navečer zamjenjuje. Savjetujemo da kod kuće imate u pričuvi nekoliko vrećica koje se mogu prazniti, budući da se u slučaju proljeva preporučuje njihovo korištenje.
U slučaju ileostome izmet je rjeđi, u većoj količini i stvara se kontinuirano. U takvom slučaju opravdana je isključiva uporaba vrećica s otvorom za pražnjenje. Većina nositelja ileostome vrećicu prazni dnevno 6 – 10 puta, ovisno o količini nastalog izmeta.

Zaštita kože

Pri odabiru odgovarajućeg pomagala važno je obratiti pažnju na kvalitetu površine prianjanja podložne pločice i sigurnost pričvršćivanja. Ljepilo jednodijelnog sustava koji zahtjeva dnevnu zamjenu ne treba biti toliko jako, kao kod podložnih pločica koje se nose nekoliko dana. Prianjajuća površina treba biti elastična i savitljiva, kako ne bi ometala slobodno kretanje.

Diskrecija

Idealni materijal od kojeg su napravljene vrećice sprječava širenje mirisa i širenje zvuka te osigurava diskreciju. Stoga, kako bi koža lakše disala ispod vrećice isplati se odabrati vrećicu koja s obje strane ima upijajući pokrov. Za nositelje stome sprječavanje širenja mirisa kritični je čimbenik. Sve novije vrećice imaju filtar mirisa. Na filtru mirisa nalazi se otvor kroz koji mogu iz vrećice izići vjetrovi, dok filtar neutralizira neugodne mirise.

Jednodijelni sustav

Kod jedodijelnog sustava podložna pločica i vrećica čine jednu cjelinu. Ljepljiva površina osigurava odgovarajuće držanje, apsorpciju vlage i nježano uklanjanje s kože. Vrećice su sigurno i higijenski pričvršćene na podlogu. Jednodijelni sustav moguće je mijenjati dnevno ujutro ili navečer.

Dvodijelni sustav

Kod dvodijelnog sustava podložna pločica i vrećica su odvojene. Ljepilo podložne pločice štiti kožu i omogućuje nošenje pločice bez promjene do 3 dana. Vrećica se pričvrščuje na podložnu pločicu plastičnim prstenom i dodatno učvršćuje sigurnosnim sustavom „klik” zaključavanja (Coloplast sprječava nehotično odvajanje vrećice od podložne pločice. Vrećice se jednostavno mijenjaju, prema individualnim potrebama, otključavanjem „klik” sustava .

Stoma-zatvarač s filtrom

Stoma-zatvarači služe za prekrivanje stome u situacijama kada želite dodatnu diskreciju i slobodnije kretanje kao primjerice kod tuširanja, kupanja u moru i bazenu, sportskih aktivnosti ili tijekom intimnih odnosa. Dolaze kao jednodijelni i dvodijelni te ih mogu koristiti nositelji kolostome ili ileostome.

Pomagala kod urostoma

Jednodijelni ili dvodijelni sustavi za urostomu imaju ispusnu cijev kojom se može jednostavno i sigurno rukovati, a zavara se pouzdanim čepom. Nepovratni ventil koji se nalazi u vrećici sprječava da se u ležećem položaju mokraća vraća do stome i smoči površinu za prianjanje ili nagrize kožu. Idealna hidrokoloidna prianjajuća površina pomagala za urostomu pružaju zaštitu od nagrizajućeg učinka mokraće koja se tijekom dana kontinuirano sakuplja.

Korištenje stoma-pomagala

Nakon stome povećana osobna higijena i redovito pranje tijela dobivaju veću ulogu u vašem životu. Za zamjenu pomagala pripremite sve što vam može ustrebati: novu stoma-vrećicu, sredstvo za čišćenje i zaštitu kože, ručnik, škare sa savinutim vrhom, šablonu, stoma- pastu, vrećicu za smeće, eventualno ogledalo, kako biste bolje vidjeli trbuh.

Postavljanje jednodijelnog sustava

• Ostavite dovoljno vremena za zamjenu vrećice.
• Prije početka zamjene pripremite sve što vam je potrebno.
• Uzmite šablonu i izmjerite veličinu svoje stome.
• Izrežite otvor na ljepljivoj površini prema veličini vaše stome, kako biste osigurali savršenu prikladnost.
• Zamjena vrećice je jednostavnija u stojećem položaju.
• Pažljivo odvojite iskorištenu vrećicu.
• Odložite otpadni materijal u vreću za otpatke.
• Koža treba biti čista i suha prije postavljanja novog pomagala.
• Koristite mekani ručnik za pranje kože.
• U slučaju potrebe izrasle dlake oko stome porežite.
• Uklonite zaštitnu foliju s prianjajuće površine, držeći podlogu za „uho “.
Postavljanje pomagala na kožu počnite s donje strane stome.
• Prstima pritisnite prianjajuću površinu uz rub stome, osiguravajući tako nepropusno pričvršćenje na kožu.

Postavljanje podložne pločice

Kako biste spriječili propuštanje ili odvajanje podložne pločice, istu treba nakon 3 – 4 dana mijenjati. Važno je da se podložna pločica točno namjesti oko stome, a pritom vam pomaže pasta za stomu. Na stanje kože utječu klima, prehrana i pojedine terapije, tada je uglavnom potrebna češća zamjena pomagala. Česta ili prerijetka zamjena podložne pločice jednako može naštetiti koži.
• Izmjerite šablonom točnu veličinu stome.
• Izrežite podložnu pločicu na točnu mjeru i oblik stome kako bi ona savršeno pristajala oko stome. Za izrezivanje preporučuju se škare sa savinutim vrhom.
• Koža oko stome treba biti čista i suha prilikom pričvršćivanja podložne pločice.
• Nakon uklanjanja zaštitne folije postavite podložnu pločicu oko stome, zatim prstima odozgo prema dolje pritisnite i poravnajte pločicu na kožu.

Zamjena stoma-vrećice

• Provjerite da li je prstenasti zatvarač u otvorenom položaju.
• Postavite vrećicu na podložnu pločicu tako da prstima odozdo prema gore blago pritisnete prsten.
• Zatvaranje je potpuno kada čujete blagi „klik“.

Pražnjenje vrećica s otvorenim krajem i urostoma-vrećica

Vrećice možete isprazniti sjedeći ili stojeći u WC-u, prazneći je neposredno u školjku ili prikladnu posudu (iz koje lako možete izliti izmet, odnosno mokraću u WC). Za postupak pripremite potrebna pomagala. Donji otvor vrećice usmjerite u WC-školjku ili posudu, a zatim otvorite ispust. Prije postupka otvaranja malo zadignite dno vrećice, budući da se tada nakon otvaranja sadržaj ne izlijeva naglo. Kada je vrećica otvorena, otvor usmjerite prema dolje i blago pritisnite vrećicu kako bi njezin sadržaj lakše izišao. Kada se vrećica isprazni, očistite ispust. Možete ga isprati vodom, obrisati papirnatim ručnikom ili WC-papirom. Pažljivo natrag zatvorite ispust. Spajanjem urostoma vrećice s vrećicom za urin iz koje se može ispuštati mokraća možete izbjeći noćno pražnjenje vrećice.

Uklanjanje pomagala

Pažljivo i polagano, držeći za gornji kraj, skinite s kože podložnu pločicu ili ljepljivu površinu jednodijelne vrećice, a istovremeno drugom rukom pridržavajte kožu napetom.

Rukovanje s upotrjebljenom vrećicom

Izmet ispraznite u WC-školjku, a praznu vrećicu umotajte u novinski papir ili vreću za smeće i bacite u kantu za otpatke. Stoma-vrećicu ni u kojem slučaju ne bacajte u WC- školjku, uzrokuje začepljenje!

Mirisi i vjetrovi

Većina nositelja stome brine se zbog neugodnih mirisa. Materijal modernih stoma-vrećica savršeno brtvi, stoga miris izmeta ili mokraće ostaje unutar vrećice. Također imaju ugrađeni filtar za mirise koji imaju otvor kroz koji iz vrećice mogu izići neutralizirani plinovi iz crijeva. Održavate li vrećicu čistom i ispravno je primjenjujete, tada miris možete osjetiti isključivo tijekom zamjene ili pražnjenja vrećice. Ukoliko osjetite pojavu mirisa i u drugim prilikama, tada provjerite propusnost vrećice. Mokraća nakon nekoliko sati može imati težak miris amonijaka.

Uvjeti pohranjivanja

Terapeutska pomagala za stomu treba pohranjivati na suho mjesto u vodoravnom položaju. Optimalna temperatura za pohranjivanje je manje od 20°C. Toplina skraćuje životni vijek samoljepivih pomagala. Idealna vlaga u zraku kreće se između 40% i 60%. Vlažno okruženje nepovoljno utječe na svojstvo prianjanja. Ako se pomagalo sa samoljepivom plohom ne pohranjuje u vodoravnom položaju, njegovo prianjanje na kožu neće uvijek biti optimalno. Pored brižljivog pohranjivanja može se optimalizirati vrijeme korištenja i učinak pomagala.

Praktični savjet

Kada odlazite od kuće, uvijek ponesite sa sobom jednu unaprijed izrezanu stoma-vrećicu i toaletni pribor za svaki slučaj