Dobri savjeti nakon operacije

Kroz prozirne stoma- vrećice koje se koriste u bolnici bilo kada lako možete vidjeti stomu. Uz pomoć medicinske sestre naučit ćete kako prazniti, odnosno mijenjati vrećicu te kako njegovati kožu oko stome. Početne poteškoće se mogu javljati, ali sa strpljenjem se mogu relativno brzo usvojiti ti postupci. U prvim mjesecima stoma je redovito natečena, stoga treba koristiti vrećice s većim otvorom nego kasnije.

 

Proljev

Kada je stolica rijetka, koža je više izložena iritaciji i povećava se opasnost stvaranja oštećenja. Uzrok proljeva može biti želučano oboljenje ili jednostavna upala crijeva. Moguće je i da proljev uzrokuju lijekovi i konzumirana hrana. Da bi se nadoknadila tekućina izgubljena uslijed proljeva potrebno je uzimati više tekućine. Nemojte uzimati ljutu, začinjenu hranu, voće, povrće i voćne sokove. Ako ovo stanje potraje duže, obratite se liječniku. U slučaju proljeva isključivo se preporučuje korištenje vrećica koje se mogu prazniti. Na taj način možete zaštiti kožu od stolice u tekućem stanju i problema s kožom uslijed prečeste zamjene vrećica.

 

Zatvor

Ako je stolica tvrđa, opće raspoloženje nije nam dobro, a k tome može prouzročiti i bolove. Neke namirnice kao što su naranče, orasi, šparoge i gljive teže su probavljive, mogu uzrokovati zastoje, stoga treba promisliti o konzumaciji istih. U slučaju zatvora preporučujese uzimanje puno svježegpovrća i voća. Više treba paziti na unos odgovarajuće količine tekućine (dnevno 2 – 3 litre više puta u manjim količinama). Radu crijeva možete pomoći i tjelovježbom. Ako zatvor potraje duže, obratite se liječniku.

 

Smrdljiva mokraća

Ako utvrdite da unatoč unosu odgovarajuće količine tekućine, mokraća u urostomalnoj vrećici nije prozirna, već je mutna ili ako svježe ispražnjena mokraća iz stome smrdi, tada postoji mogućnost da je riječ o upali pa se obratite liječniku.

 

Ostale nepravilnosti

Često se događa da prilikom čišćenja stome ili zamjene vrećice sluznica stome blago krvari. Ustanovite li jače krvarenje, bez odlaganja se obratite liječniku. Pojedine komplikacije stome: • stoma se može uvući ispod površine kože, time se otežava pričvršćivanje vrećice • stoma viri više nego inače (prolaps) • ako je trbušna stjenka oko stome  slaba može nastati hernija • otvor stome je vrlo uzak i uvlači se  u trbušnu stjenku. Srećom, ovi problemi ne pojavljuju se često, ali ometaju njegu stome. Ako primijetite bilo kakve promjene stome i područja oko stome, obratite se liječniku.

 

Problemi s kožom

Ako je sadržaj crijeva, odnosno mokraća duže vrijeme u doticaju s kožom, to iritira i može oštetiti kožu. Zato kožu oko stome treba održavati čistom i suhom. Ako je koža oko stome nadražena i crvena, stoma iziskuje pažljiviju njegu.

Pažljivo uklonite podložnu pločicu. Tekućinom za pranje nježno očistite s kože svu nečistoću. Benzin ili razrjeđivač ne smije se koristiti za čišćenje kože, izbjegavajte obojene i mirisne sapune.

Očišćenu površinu kože možete tretirati s preparatima za njegu kože koji ne sprječavaju priljepljivanje

podložne pločice pomagala. (pogledajte str. 19 Critic Barrier krema za zaštitu kože). Ako osjećate da vrećica imalo propušta, što prije je zamijenite. Provjerite odgovara li otvor na vrećici veličini stome. Izrežite otvor u veličini koja vam odgovara.

Točno namještanje i brtvljenje omogućuje pasta za stomu. Ona ne služi kao ljepilo, nego popunjava neravnine zbog ožiljaka, nabora ili udubina. Pasta se stavlja na kožu, zagladi i kada se stvrdne možete nalijepiti podložnu pločicu.