Šta je stoma?

Potrebno je određeno vrijeme da se osoba sa stomom navikne na novonastalu situaciju, da se pomiri s mišlju da nosi stomu i otkrije da može i dalje živjeti kvalitetnim životom. Shvatit će da nošenje stoma-vrećice uzrokuje manje problema nego što misli i nakon nekog vremena, kad se navikne na njezinu izmjenu, taj postupak postaje dnevna rutina.

Probavni sustav

Hrana koju pojedemo dolazi nam u želudac. Tijekom probave prvo želučani, a zatim enzimi u tankom crijevu i probavni sokovi razgrađuju hranjive tvari, a hrana se pretvara u tekuću masu. U tankom crijevu započinje apsorpcija hranjivih tvari i vitamina. Tanko crijevo je dugačko 6 – 7 metara. U debelom crijevu odvija se apsorpcija mineralnih soli i vitamina iz preostalog dijela tekuće mase. Neprobavljivi ostatak hrane time prelazi u krući oblik i napušta debelo crijevo kao izmet.
Želudac, tanko i debelo crijevo nalaze se u trbušnoj šupljini. Debelo crijevo počinje na desnoj strani želuca s uzlaznom granom. Poprečni dio presijeca trbušnu šupljinu i nastavlja se na lijevoj strani, gdje njezina silazna grana završava debelim crijevom.

Mokraćni sustav

Mokraća nastaje u bubrezima, a iz bubrega kroz mokraćovod (ureter) dospijeva u mokraćni mjehur. Nakupljena mokraća se iz mjehura prazni kroz mokraćnu cijev (uretru). Bubrezi su smješteni u gornjem dijelu struka s obe strane kralješnice. Gornji krajevi mokraćovoda nalaze se u sredini bubrega, a donji kraj se pruža do mokraćnog mjehura. Stvaranje mokraće u organizmu odvija se kontinuirano. U mokraćni mjehur pohranjuje se mokraća i kada se napuni, praznimo ga kroz mokraćnu cijev. Organizam odrasle osobe u prosjeku dnevno stvori litru do litru i pol mokraće. Kada se u mjehuru nakupi 1 – 3 decilitra mokraće javlja se potreba za mokrenjem.

Stoma i njezine vrste

Stoma je grčka riječ, a znači otvor. Ovisno o dijelu crijeva na kojem se izvodi, stoma može biti kolostoma (otvor debelog crijeva) ili ileostoma (otvor tankog crijeva). Urostoma je otvor za ispuštanje mokraće. Crijevni izvod može biti privremen ili trajan. U slučaju privremene stome nakon nekoliko mjeseci otvor se zatvara operacijom.
Boja stome sliči crvenoj boji usnica. Oblik stome je obično okrugao, ali može biti i ovalan.
Nakon operacije otvor je otečen, ali njegove se dimenzije postupno smanjuju uslijed postupka zalječenja. Prosječnu veličinu dostiže približno nakon tri mjeseca.

Ne boli

U stjenci crijeva nema osjetilnih živaca, stoga ne boli ako se stoma dodiruje.

Kolostoma

Najčešći uzroci formiranja kolostome mogu biti maligna oboljenja debeloga ili zadnjeg crijeva, infektivna crijevna oboljenja, ozljede, urođene nepravilnosti, posljedice zračenja, kronični teški zatvori ili inkontinencija. Smještena je na debelom crijevu. Bolesni se dio debelog crijeva operacijom uklanja i u brojnim slučajevima potrebno je uklanjanje I zadnjeg crijeva, a s njime i analnog otvora. U takvim slučajevima zdravi dio crijeva izvede se kroz otvor na stjenci trbušne šupljine, a crijevo se s nekoliko šavova pričvrsti za kožu.

Nakon operacije

Nakon kirurškog zahvata i formiranja stome izmet ne izlazi kroza zadnje crijevo, već kroz umjetno izrađen otvor na trbuhu i vrećica pričvršćena na trbuh prihvaća izmet. Izmet iz kolostome u početku je rijedak i prazni se neredovito, ali s vremenom se može vratiti uobičajeni ritam pražnjenja.

Smještaj i izgled kolostome

U većini slučajeva kolostoma se formira na lijevoj donjoj strani trbušne stjenke, ispod razine pupka. Moguće su i druge pozicije, ovisno o dijelu debelog crijeva koje je odstranjeno. Obično je okruglog ili ovalnog oblika i izbočena je 0,5 do1 cm iznad razine kože.

Ileostoma

Najčešći uzroci formiranja ileostome mogu biti upalne i ulkusne crijevne bolesti, polipoza, ozljede, začepljenje crijeva i utjecaj zračenja. Smještena je u tankom crijevu. Bolesni dio crijeva se operacijom uklanja i u brojnim slučajevima potrebno je uklanjanje i zadnjeg crijeva, a njime i analnog otvora. U takvim slučajevima zdravi dio tankog crijeva izvede se kroz otvor na stjenci trbušne šupljine, a crijevo se s nekoliko šavova pričvrsti za kožu.

Nakon operacije

Nakon kirurškog zahvata i formiranja stome izmet ne izlazi kroza zadnje crijevo, već kroz umjetno izrađen otvor na trbuhu i vrećica pričvršćena na trbuh prihvaća izmet. Sadržaj koji izlazi iz ileostome je vodenast.

Smještaj i izgled ileostome

Ileostoma se najčešće formira na desnoj stranu trbuha, malo niže od pupka. Promjer ileostome jest 2 – 4 cm, a izdiže se od razine trbuha 3 – 4 cm.

Urostoma

Najčešći uzroci formiranja urostome mogu biti maligna oboljenja mokraćnog mjehura, ozljede, urođene nepravilnosti i utjecaj zračenja.

Nakon operacije

Nakon formiranja urostome mokraća se prazni iz organizma kroz otvor na trbuhu. Nakon operacije prestaje mogućnost zadržavanja mokraće. Na izlazu za mokraću nema mišića za zatvaranje, kao na mokraćnoj cijevi. Kroz umjetni otvor na trbuhu mokraća kontinuirano izlazi u stoma vrećicu za mokraću koja se pričvršćuje na trbuh.

Smještaj i izgled urostome

Urostoma se najčešće formira na desnoj strani trbuha, malo niže od pupka. U nekim slučajevima smješta se i drugdje, zavisno od kirurškog postupka.